Bel ons
Registreren
Inloggen

Honderd jaar kamperen

In Nederland wordt al meer dan honderd jaar gekampeerd. Vroeger ging je met je fiets en een tentje op pad. Op avontuur voor maar weinig geld. Tegenwoordig kun je nog steeds op die manier op pad gaan, maar er zijn nu nog veel meer manieren om te kamperen. 

De Engelse kleermaker Thomas Holding was de kampeerpionier. Aan het einde van de 19e eeuw ging hij met een zelfgemaakte tent, dekens, rantsoen en een kano op pad. De bepakking was zwaar en hij vond dat hij zijn uitrusting moest verbeteren. Hij maakte dan ook een tent die hij op zijn fiets kon vervoeren. In 1901 richtte hij ook de eerste kampeerclub op.

Nederlander Carl Denig ging naar Londen voor zijn opleiding tot kleermaker. Toen hoorde hij van de kampeeravonturen van zijn Engelse collega Holding en besloot daarom in 1912 met een aantal vrienden zelf het avontuur op te zoeken. Ze gingen naar het eiland Wight om daar met een zelfgemaakte tent te kamperen. Eenmaal terug in Nederland waren er natuurlijk veel verhalen te vertellen waar de mensen ook enthousiast van werden. Dit bracht Denig op het idee om tenten te gaan produceren.

Tot de 2e Wereldoorlog was kamperen vooral iets wat gedaan werd door militairen, padvinders en jongeren. Alleen de enkeling die een kampeeruitrusting kon betalen, trok de natuur in. Na de oorlog vond de overheid dat de mensen buitenlucht en stilte nodig hadden voor een gezonde geest en een gezond lichaam. Tentjes waren toen goedkoop en dus begon men in Nederland massaal aan het kamperen. 

In 1957 was kamperen de populairste vakantiebesteding geworden. In de jaren 60 schoten campings in heel Europa als paddenstoelen uit de grond. In die tijd was de bungalowtent trendy, omdat je er rechtop in kon staan en je er meerdere ruimtes in had. Daarna kwam de caravan. De 1e caravan werd al rond 1930 in Nederland geproduceerd, maar vanaf 1950 was er steeds meer belangstelling voor dit  kampeermiddel. Het aantal caravaneigenaren steeg pas echt enorm in de jaren ’60 en ’70, van zo’n 10.000 naar 90.000. Toen konden meer en meer mensen zich een auto veroorloven. 

Nog altijd is de caravan het populairste kampeermiddelen in Nederland, al wint de camper steeds meer terrein. Maar er zijn ook andere, veelgebruikte kampeermiddelen, zoals de vouwwagen, de camperbus of toch de tent. Je kunt ermee terecht op vele verschillende soorten campings: kleine boerencampings, wintercampings, natuurkampeerterreinen of grote, luxe campings met alles erop en eraan.

Kamperen is de laatste jaren ook veel eenvoudiger geworden. Tenten zijn veel minder zwaar en makkelijker op te zetten. Ook de kampeerspullen, zoals kookgerei en campingstoelen zijn lichter en nemen minder ruimte in dan voorheen. Campers en caravans worden steeds luxer en zijn handiger ingericht, waardoor er meer plaats is voor jou en je spullen. Toch zit pech tijdens kamperen 100 jaar later nog steeds in een klein hoekje (ook op de camping) en als dat gebeurt, dan wil je maar één ding: direct  geholpen worden. De Nationale Caravanpas biedt snelle en betrouwbare hulp. Directe en goede ondersteuning op de camping of op een andere locatie. Hulp bij pech, schade of onderhoud en ondersteuning bij vragen over het gebruik van je caravan, camper, vouwwagen of stacaravan. 

Wil jij een fijne, vrije, veilige en vooral een onbezorgde vakantie? Word dan lid van de Nationale Caravanpas.

Terug naar boven