Bel ons
Registreren
Inloggen

Voorkom pechhulp na winterstalling

Het kampeerseizoen is voor de meeste mensen helaas voorbij. Je bent weer aan het werk en de kinderen zijn weer naar school. Het wordt steeds sneller donker en ook kouder. Nu breekt de tijd aan om schoon te maken en op te bergen. Goed opbergen en schoonmaken, want je wilt je kampeerspullen natuurlijk zo lang mogelijk kunnen gebruiken. 

De winterstalling
Wanneer je de caravan of camper voor een langere tijd niet gebruikt, raden we je aan hem eerst goed schoon te maken. Je kunt daarna de caravan of camper ook in de was zetten en een caravanhoes eromheen doen. Een caravanhoes beschermt onder meer tegen algengroei, vervuiling (luchtverontreiniging, vogelpoep), verkleuring en aantasting door (zure) regen. Je kunt ook een vochtvreter in de caravan plaatsen tegen eventueel vocht dat zich verzameld in de caravan

Vergeet met het schoonmaken niet de afvalwatertank en schoonwatertank. Daarvoor zijn speciale reinigingsmiddelen verkrijgbaar. Wat bekend mag zijn, maar helaas toch regelmatig vergeten wordt: het aftappen van het water van de boiler. Je wil natuurlijk niet dat de boel in de winter kapot vriest met alle gevolgen van dien.

Voortent opbergen
Bij een aankoop van een voortent denk je er misschien nog niet zo over na. Je bent onder de indruk van hoe de tent eruit ziet, de vele mogelijkheden die de tent je biedt. Kortom, je hebt al veel vakantie voorpret. Maar na je vakantie of na het campingseizoen moet je hem ook weer inpakken. Niet de leukste klus, maar het moet toch goed gebeuren, zodat hij na die eerste keer nog vele jaren mee kan. 

Het allerbelangrijkste is dat je voordat je je voortent gaat opvouwen, dat deze schoon en helemaal droog is. Je zit echt niet te wachten op een verschimmelde tent of viezigheid die je niet meer kunt verwijderen. Om de tent schoon te maken neem je een doek en lauw water en eventueel een zachte borstel. Gebruik geen zeep of andere reinigingsmiddelen, want die zijn schadelijk voor de impregnatie.

Compleet
Kijk goed na of de voortent nog compleet is en vervang eventuele ontbrekende of kapotte onderdelen. Niet dat je volgend jaar, wanneer je op de camping komt, je de voortent niet op kunt zetten omdat een onderdeel ontbreekt.

Veel tenten hebben glasfiberstokken. We raden je aan deze per stok bij elkaar te binden, zodat ze niet door elkaar komen of elkaar kunnen beschadigen. Stalen stokken kun je het beste invetten met vaseline. Dit is zeker een aanrader, wanneer je in de omgeving van de kust gekampeerd hebt. Zout versnelt namelijk de roestvorming. De ruimte waarin je de voortent opbergt moet goed geventileerd en droog zijn en er moet geen ongedierte bij kunnen komen.

Kampeeraccessoires
Zet de koelkast van de caravan of camper op kierstand, want anders kan die nare luchtjes produceren. Kampeermeubelen bewaar je het beste in de originele doos. Maak ze uiteraard eerst schoon en bewaar de handleidingen. 

Heb je een caravanmover, smeer dan de bewegende delen in (bijvoorbeeld met WD40), zodat die soepel blijft lopen en haal de rollen van de band af. De accu kun je aan druppellader hangen, zodat die weer vol zit. Is jouw caravan of camper voorzien van een rolgordijn of rastrollo, laat die dan in de ‘bovenstand’ staan, anders loop je het risico dat de veren lui worden. Voortenttapijt maak je ook schoon en leg je droog weg.

Door je kampeerspullen goed te verzorgen, kun je pechhulp al een stukje voorkomen. Voor alle andere gevallen is er altijd de Nationale Caravanpas. 

Terug naar boven