Bel ons
Registreren
Inloggen

Kamperen met je caravan

Met de vakantie voor de deur is het goed om even stil te staan bij de voorbereidingen die om de hoek komen kijken bij een vakantie met je caravan. Als je goed voorbereid op pad gaat is de kans immers veel kleiner dat je voor onverwachte verrassingen en problemen komt te staan. 

Voor vertrek is het belangrijk om een aantal zaken te controleren. 

Zorg ervoor dat het gewicht van de beladen caravan het toegestane maximum niet overschrijd. Het makkelijkste is om als vuistregel aan te houden dat het totale gewicht van de beladen caravan niet meer mag zijn dan zo'n 80% van het totale gewicht van de (beladen) auto. Weet je niet precies hoeveel je auto weegt? Raadpleeg dan het instructieboekje van je auto. Informeer ook eens waar zich een weegbrug in jouw buurt bevindt. In veel gevallen helpt men je graag om de caravan even te wegen.

Controleer in koude toestand de bandenspanning van je auto en de caravan. Bij de caravan ligt deze veelal een stuk hoger (2,5 - 4.0 atm.) dan de bandenspanning van de auto (2.0 - 2.5). Wat de exacte bandenspanning moet zijn, vind je terug in het instructieboekje van zowel de auto als caravan. Vergeet ook niet de reservewielen te controleren.

Als laatste is het ook belangrijk om te controleren welke kogeldruk is toegestaan. Dit vind je op het plaatje van de trekhaak en/of op het aanvullingsblad bij het kenteken. Gebruik om de druk te meten een kogeldrukweger. Mocht je deze niet bezitten, dan zijn deze voor enkele tientjes te koop bij de kampeershop. Kies bij een wat grotere caravan voor de maximaal toegestane kogeldruk, dit komt de stabiliteit ten goede.

Via online routeplanners kun je de optimale route naar je vakantiebestemming laten berekenen, maar ook de kosten (brandstof, tol) die hiermee gemoeid zijn. Als je een GPS navigatiesysteem tot je beschikking hebt, zorg dan dat je goed weet hoe het werkt. Let er ook op (als dit nodig is) of de kaart van het land van bestemming is geïnstalleerd. Zet ook alvast het adres van de camping(s) die je gaat bezoeken in de favorieten. Zo hoef je deze niet onderweg nog eens toe te voegen.

Eenmaal onderweg wil je natuurlijk ook hulp bij eventuele pech. De Nationale Caravanpas biedt snelle en betrouwbare hulp. Zij ondersteunen je direct onderweg, op de camping of op locatie. Er is hulp bij pech, schade of onderhoud en ondersteuning bij vragen over het gebruik van je caravan, camper, vouwwagen of stacaravan. Bovendien zijn de lijnen kort en duidelijk.

Andere pechhulporganisaties helpen je alleen tijdens je reis. Dus als je onderweg bent van A naar B. Maar als je tijdens het kamperen een technisch probleem of schade krijgt, dan valt dit niet onder de dekking van je pechhulporganisatie. Misschien denk je nu: ‘Hoe vaak komt dat nou voor?’ Schrik niet! Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 13 mensen hiermee te maken krijgt. Het zal jou maar overkomen! Bereid je daarom goed voor en abonneer je op de Nationale Caravanpas.

Terug naar boven